h1

1. Pohorijada uspela!

18/03/2014

Pohorijada 2014 01

To prvo Pohorijado, kakor smo poimenovali nedeljski izlet, 16. marca 2014, si bomo slovenski snežkarji zapomnili kot nekakšen prvi slovenski shod nordijskih pohodnih smučarjev. Prišli smo iz različnih koncev Slovenije in mnogi, ki se sicer redno “srečujemo” prek intereneta, smo se tokrat tudi v živo spoznali. Družbo so nam delali še kolegi iz Zagreba.

Pohorijada 2014 05 Pohorijada 2014 04 Pohorijada 2014 02

Peter Zajc iz Regionalne razvojne agencije za Koroško se je potrudili in organiziral lepo zaokroženo smuško pohajkovanje po ovršju zahodnega Pohorja. Vse udeležence so na Ribniški koči počastili tudi s palačinkami z borovnicami.

Pohorijada 2014 08 Pohorijada 2014 07

Cilj izleta je bilo Ribniško jezero. Ovršje Pohorja predstavlja res idealen teren za snežkanje: malo gor, malo dol, vse naokrog pa izjemni razgledi. Poleg tega so doživetja narave – predvsem v okolici jezera – prvinska: ko dobiš občutek, da se začne čas ustavljati, ko te objame zrak, napolnjen z vonjem smrečja in ko se zaveš, da stojiš na 400 milijonov let starih kamninah … Nekoč je o tem delu Pohorja Matjaž Kmecl zapisal nekako takole: “Na pohorske vrhove se hodi po čisti zrak, zraven pa se hote ali nehote gleda globoko nizdol na svoja vsakodnevna domovanja; tako daleč so, tako globoko, da jih je komaj videti – ob tem pogledovanju pri priči postanejo tudi vse skrbi … tam doli v tistih drobčkanih domovanjih neznansko majhne, neskončno nepomembne, zanemarljive …

Pohorijada 2014 06 Pohorijada 2014 ovca peter kaze

Nekateri so bili na nordijskih backcountry smučeh prvič in smo jim Alpinino opremo za preizkušanje lahko posodili.

Pohorijada 2014 ovca alpinine smuci Pohorijada 2014 ovca postroj alpininih smuci

Na koncu nas je obiskal še Dejan Ogrinec. Zgovorna je bilo njegovo začudenje, da je toliko ‘backcountryjašev‘ na kupu do zdaj lahko videl edino na Norveškem. Njegov obisk je bil namenjen predvsem srečanju s skupino, ki aprila odhaja na smuško prečenje Hardangevidde. Predstavil je načrtovano pot in orisal severnjaško vzdušje, ki ga skupina lahko pričakuje.

Še nekaj vtisov lahko dobite tudi na foto blogu ene izmed udeleženk opisanega smuškega izleta.

2 komentarja

  1. Veseli me, da ste spoznali naše lepo Pohorje. Res je idealno za snežkanje. Jaz ga na backcountry smučeh vedno znova odkrivam
    že kar nekaj let. Žal tokrat nisem mogla z vami, upam pa, da se vidimo na katerem od prihodnjih srečanj.
    Lep pozdrav vsem,
    Zvezdana


  2. Zdravo, mi je res lahko žal, da se vam nisem pridružila.
    Sama pa za backcountry ˝uporabljam˝ kar meni blizu Veliko planino. Res je super doživetje, vedno znova se da odkriti še kaj novega.
    Malo se mi smejijo, ko smučke nesem peš preko Sv. Primoža, ampak na Planini se pa lahko jaz vsem smejim!
    Lep pozdrav in še je čas, da vas povabim na Malo/Veliko Planino!
    Manca



Komentiraj